Januári klubfoglalkozás helyett

2021-01-15 11:05:33


Kedves Klubtársak!

Sajnos a  járványügyi előírások miatt még mindig kerülnünk kell a csoportos összejöveteleket. Így marad az egyéni fotózás, az egyéni on-line, virtuális fotós  ismeretszerzés.

Hogy mitől jó egy fotó? – mindenki  előtt ismert – a jól megválasztott  fotótechnikától, a jó kompozíciótól és a tartalomtól, mondanivalótól.   Ha bármelyik hiányzik, a fotó hatása is csökken.

A helyes expozíció, a korszerű fotótechnika - sokak szerint - csak pénz kérdése, hiszen a mai digitális fényképezőgépek „mindent” tudnak, nekünk csak a gombot kell nyomni. Sajnos ez nem teljesen így van. Ugyanis az AI ( mesterséges intelligenciával) támogatott expozícióvezérlésű fényképezőgépek legfeljebb megpróbálják eltalálni, mit is akarunk fényképezni, de tudni, nem tudják. Igazából nekünk kell az általunk elképzelt fotó megalkotásához megfelelő expozíciós értékeket, fényviszonyokat kiválasztanunk, vagy létrehoznunk. És ez még csak a technika. Az elképzelt „jó” képhez a helyes képkivágás  (jó kompozíció) megválasztása is szükséges, amibe az AI alig tud beleszólni.  Az intellektuális, emocionális (mondanivaló), tartalom megválasztásába pedig szinte egyáltalában nem.

A fotótechnikai ismeretek megszerzése viszonylag könnyű és viszonylag gyorsan elsajátítható, de igényli a fotós alapfogalmak (fénymérési módok, expozícióvezérlési lehetőségek, objektívek tulajdonságai, vaku vezérlés, színhőmérséklet stb.) ismereteit. E nélkül a gépünk mellé kapott terjedelmes felhasználói kézikönyv értelmezése is gondot okozhat.

A fotós  alapfogalmak megismertetése, értelmezése klubunk programjainak részét képezi.  Szerencsére a virtuális térben is bőségesen találunk fotós ismereteket közvetítő web oldalakat, YouTube csatornákat.  

Az egyre elterjedtebb virtuális fotókiállítások, kiállító termek blog oldalai és egyéni fotótárlatok képeinek megtekintése, elemzése is segítheti kompozíciós készségünk, vizuális kultúránk fejlődését.

Néhányat megemlítve :
kassakmauzeum.hu,   pim.hu (Petőfi Irodalmi Múzeum),   capacenter.hu,   blog.capacenter.hu,  maimano.hu,  maimanohaz.blog.hu,  fotovonal.hudekanistvan.huszigetbecse.hufortepan.hufotomuzeum.hu (Magyar Fotográfiai Múzeum)

A YouTube –on Dékán István és Budai Petur oldalait, fotós ismeretterjesztő videóit ajánlom figyelmetekbe.

Kérdéseiteket, véleményeteket és főleg fotóitokat kíváncsian várva, üdvözlettel:
FTamás