Fotós séta szombaton

2020-11-05 19:25:41


Kedves Klubtársak!

Klasszikus idézettel kezdve: „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik” – sajnos a pandémia is. Mint ismert, Körmenden is egyre több a Covid fertőzött,  egyre többen kényszerülnek karanténba. Ebben a helyzetben – véleményem szerint – semmi sem indokolja, hogy zárt térben klubfoglalkozást tartsunk. Célszerűbbnek tűnik, ha a szabadtéri összejövetelen hódolunk hobbinknak, szenvedélyünknek.

Több klubtagunkkal beszélve, az esedékes november havi zárt teres klubfoglalkozásunkat elhalasztjuk, helyette szombat délután tartunk egy rövid fotósétát a várkertben és a Rába parton.
Találkozó a Színház előtt 13:00 órakor

Természetesen a virtuális térben bármikor találkozhatunk, fotózással kapcsolatos témákat bármikor megtárgyalhatunk.  Egyénileg biztosan mindannyian készítettünk képeket, melyeket a zárt facebook oldalunkon (3F zártkör), vagy honlapunkon (
3f.kormend.hu
) megoszthatunk egymással. Fotós képességeinket,  home office - ban, a virtuális digitális térben is fejleszthetjük. Ellátogathatunk magyar és külföldi fotós honlapokra, megnézhetünk virtuális kiállításokat, átnézhetjük a szakmai weboldalakat. Természetesen az írott szakirodalom is rendelkezésünkre áll.
Pl. sokan vitatják a digitális képjavítás, retusálás (Photoshop, stb.) létjogosultságát, állítva, a jó fotós, „jól” elkészített fotóit nem kell javítgatni, hiszen az analóg (filmes) időkben sem kellett. Természetesen egyik állítás sem igaz.  Az esetek többségében a fényképezőgépből kikerült fotókat, esztétikusabbá, kifejezőbbé tételük érdekében kisebb - nagyobb mértékben módosítani szükséges. Váloztatni lehet a képkivágáson, az expozíción (akár képrészeken is), a színhőmérsékleten stb.
Ramhab Gyula: A retus című 1962-ben megjelent könyvecskéjéből idézve:  … szakfényképészetben retusálni kell a fényképeket, mert a megrendelő „nyers” fényképeket nem vesz át.  Továbbá :  …”az amatőrfényképezőknek, ha képeiket nyilvánosság elé  kívánják  hozni, azokon a hibákat feltétlenül ki kell javítani. A fénykép csak úgy élvezhető, ha az összhatást semmi sem zavarja”.
A fotótechnikáról, a digitális képek javításáról sok információt találhattok a neten, a YouTube  csatornán.
Tudjátok, hogy a JPG képek kvázi RAW formátumban is behívhatók a Photoshop-ba és minden paraméterükben, akár részlegesen is módosíthatók?

Végül szeretném felhívni figyelmeteket,  Zágon Noémi, Köbli Csaba, Németh Attila amatőr festők szombaton nyíló kiállítására. 
ELMARAD A MEGNYITÓ
Aki Modigliani festészetét szereti, tehet egy virtuális sétát az alkotásait bemutató kiállítási termek  bármelyikében  (
www.nelsegnodimodigliani.it
)

Jó fotózást kívánva, üdvözlettel:
FTamás