Kerekes

2016-05-15 23:38:13ELMÚLÓ VALÓSÁG

Kerekes István- a FIAP platinadiplomás fotóművésze - fotókiállítása

Berzsenyi Dániel Könyvtár
Szombathely, dr. Antall József tér 1.
2016. május 23-tól június 15-ig

Megnyitó: 2013. május 23. hétfő 17 óra

A Berzsenyi Dániel Könyvtárba idén a nyár egy különösen szép és elgondolkodtató, egyedi látásmódot, képi és gondolatvilágot tükröző fotókiállítással köszön be. Előadótermében 2016. május 23-án 17 órakor nyílik meg Kerekes István – a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) által a magyar alkotók közül elsőként és a világon legfiatalabbként platinadiplomával kitüntetett fotóművésze – portrékból és szociofotókból válogatott kiállítása. A megnyitón egy beszélgetés keretében ismerhetjük meg az alkotót.
A fotóművészeti tevékenységét jól ismerők szerint Kerekes István, ha angolszász nyelvterületen él és alkot, már világhírű lenne. Képei több mint 60 ország kiállítótermeiben, mintegy 3700-szor kerültek a publikum elé, munkáját 960 díjjal ismerték már el világszerte. Ahogy Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke fogalmaz: „a versenyfotográfiában nyújtott teljesítménye egy olimpiai bajnoki címmel is felér”. 
Kerekes István 1977-ben született Marosvásárhelyen, ma Mosonmagyaróváron él. Sportpályafutása és tanári, edzői pályája mellett autodidakta módon sajátította el a professzionális fényképezéshez szükséges tudást, amely tehetséggel, egyéni látásmóddal és kíváncsisággal párosulva olyan unikális képek megszületését eredményezte, mint a KatrynaA favágó és gyermekei vagy a Könnyes szemek.A természetfotózással induló, majd egyre inkább a dokumentarista fotózás, az emberábrázolás felé forduló művész legnagyobb sikereit 
Yelena című portréjával érte el. Benyomásait e sokat díjazott képről Horváth Imre, a MAFOSZ már korábban is idézett elnöke eképpen önti szavakba: „Ha az ember egyszer rápillant e máramarosi kislány fotójára, nem tudja elfelejteni. E fotóban minden benne van, ami csak benne lehet egy fotóművészeti alkotásban. Nemcsak a pillanat szépsége, a kislány keserédes mosolya, a szín, a képalkotó elemek harmóniája, de az a varázslat is, amikor a fénykép megragadja a néző lelkét és nem hagyja továbbmenni. Ha hátat fordítunk neki, akkor is érezzük szomorkás, de reménykedő tekintetét. És ha jól figyelünk, látjuk a képben az alkotó lelkét is, mint ahogy Kerekes István többi szociofotóján is – a perszelő, de mégis szomorú arcú máramarosi nők, vagy az indiai szentemberek réveteg tekintetét megragadó alkotásain…”Az idehaza ritkán kiállító fotós most önálló tárlatával, 23 képpel ajándékozza meg a szombathelyi közönséget. 
A 2016. május 23-án 17 órakor kezdődő megnyitóra személyen is ellátogató Kerekes Istvánt egy beszélgetés során ismerhetik meg azok, akik a képek mögötti emberre és történetekre is kíváncsiak. Ez az alkalom lehetőséget teremt a szombathelyi fotósok közelmúltban alakult körének is az újabb találkozásra. A tárlat 2016. június 15-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.