Greek Circuit

  nyomtatási kép

Az előző gondolatokat folytatva: március eleji fotósétánk iránt – valószínűleg a COVID-19 miatt – minimális érdeklődtek. A Rába parton sétálva és fotózva egy digitális és két filmes fényképezőgép használatát összehasonlítva arra a nem meglepő megállapításra jutottunk, hogy a mai, még az olcsóbb digitális gépek is jobbak, mint a hagyományos filmesek. A Leica II licence alapján az ötvenes évek végén a Szovjetunióban gyártott Zorki 2C  tükrös távmérős fényképezőgépen levő f2/50 mm Jupiter objektív tárgytávolságát, rekesznyílását, a gép záridejét kézzel kellett beállítani. Az expozíció megállapítását Sekonic külső fénymérő segítette. A viszonylag jó minőségű, fényerős objektív és szakszerűen kidolgozott film kb. 8,6 MPixel képméretet  eredményezett. Ez kevesebb, mint a mai digi gépek felbontása, nem beszélve a körülményes és lassú gépbeállításról és a 36 db képet eredményező 135/36 kisfilmről. A 120-as roll filmmel működő (12 db kép/tekercs) kb. hatvan éves VELTAX  gép esetében a filmtovábbítás és a zárfelhúzás nincs összekapcsolva, nincs fénymérője és a tárgytávolságot  is saccolni kell. A 6x6 cm-es filmkocka kb. 16,9 MPixel méretű lehet jól kidolgozott fekete-fehér film esetén. Kezelése még a Zorki gépnél is lassúbb, körülményesebb. A több mint ötven éves gépek javára csak az írható, hogy még működnek.

Kicsit ismerve a 180 éves fotózás történetét, úgy tűnik a jó képek készítéséhez nem elegendő a technika, szükségesek a felkészült fotográfus is. A digi technika sokat segít, de a vizuális kultúra ismerete és az egyéni intuíció sem hiányozhat.

Vizuális ismereteink bővítését szolgálhatja szereplésünk a hazai és nemzetközi fotószalonokon, helyi fotókiállításokon. A magyar és nemzetközi fotópályázatokon sikeres fotóművészek zsűrizik a beküldött fotóinkat. Minden pályázó – akár fogadtak el képét, akár nem – megkapja az elfogadott képek katalógusát, amiből sokat lehet tanulni. Témaválasztást, felvételtechnikát, képkompozíciót stb. Megismerve a világ más tájain élő alkotó fotóstársaink alkotásait, látásunk, vizuális kultúránk fejlődhet.

A legutóbbi görögországi körversenyen (Greek Circuit 2021) Jámbori Tamásnak és Fekete Tamásnak is több képét fogadták el, melyek közöl néhányat csatoltunk.
2024. április 24. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30