nyomtatási kép

"Kedves Klubtársak!

Az ellaposodott, de még véget nem ért járvány közös összejöveteleinket sajnos továbbra is korlátozza, viszont egyben lehetőséget is biztosít egyéni fotós ambícióink kibontakoztatására.
Az internet és egyéb médiák segítségével bővíthetjük ismereteinket, elmélyíthetjük fotótechnikai tudásunkat és küldhetünk képeket különféle fotópályázatokra. A magyar és a nemzetközi fotópályázatokon, szalonokon való részvétel lehetőséget ad alkotásaink szélesebb körű bemutatására, minősítésére. Minden alkotót izgat, hogy jók-e, elég jók-e a fotói. Képelemzésre, képbírálatra klubfoglalkozásunk is lehetőséget ad, de egy nemzetközi fotószalonon elért kép- elfogadás, díjazás talán reálisabban mutatja fotónk minőségét. Igaz, a különböző fotószalonokon különbözőek, eltérőek az elbírálás szempontjai, mégis irányt mutathatnak a nemzetközi fotókultúra aktuális trendjeiről, esztétikai értékrendjéről. Érdemes megpróbálni.
Milyen a jó kép? – egyszerű a válasz: esztétikai értékeket hordoz. A tartalomhoz illő technikával készül, jó formai és szín kompozícióval rendelkezik, hangulatokat, érzelmeket, gondolatokat tartalmaz, hatással van a nézőre.
Mi kell a jó kép készítéséhez? – fotótechnikai ismeretek az elképzeléseink megvalósíthatósága érdekében, a vizuális kultúrában való jártasságunk, híres fotóművészek alkotásainak tanulmányozása, fantáziánk és alkotókedvünk.
És fotóznunk kell, mégpedig sokszor.  Alkotásainkat érdemes a 3FK fotósainak szűkebb és a „lájkoló”érdeklődők szélesebb körével megismertetni, vállalva az esetleges kritikus véleményeket is. Érdemes tanulmányozni az írott szakirodalmat és a virtuális térben (YouTube, web oldalak) elérhető fotós tartalmakat.

A 3FK Fotóklub mind a személyes, mind a virtuális térben (3f.körmend.hu, 3f zártkör) segítséget tud nyújtani fotós céljaitok eléréséhez. Éljetek a lehetőséggel, készítsetek minél több fotót, ne sajnáljátok a fáradságot és tegyétek közzé körünkben.

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi szakkönyveket:
Dékán István : Fényképezés az alapoktól a tudatos képig
Eifert János : Fotóakadémia
Torsten Andreas Hoffmann: Kreatív képkompozíció a fotográfiában
David Praekel: Világosítás
Joe McNelly: Kapd el a pillanatot
Tom Ang: Fényképészet
Kolta Magdolna, Tőry Klára: A fotográfia története
Scott Kelby: Világítsd be, fotózd le, retusáld
Scott Kelby: A digitális fotóskönyv sorozat 1-6 kötetei
Végül, a retro (filmes) fotósoknak egy régi, híres magyar fotográfus könyvét ajánlom.
Dulovits Jenő: Művészi fényképezés

Jó fotózást és szép fényeket kívánva, üdvözlettel: FTamás

2024. április 24. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30