Táli tudnivalók

  nyomtatási kép

Kedves Klubtársak!

Gyakorlati fotózás gyanánt mindenkinek ajánlom a havas várkert, a hólepte város megörökítését. A hó még megvan és enyhülni látszik a téli hideg is.
Ha a kép nagyobb részét havas táj tölti ki akkor
plusz egy
fényértéknyi expozíció korrekció szükséges. Vagyis a rekesznyílást (blendét) egy egész értékkel növelni/nyítani kell. Pl. 11-esről 8-asra. Vagy a záridőt kell egy fényértékkel növelni (pl. 1/250-ről 1/125-re). Másképpen mondva egy fényértékkel túl kell exponálni, amit legegyszerübben az expozíció korrekcióval lehet megoldani.
Figyelem! - az expozíció korrekció full automata vagy motívum program felvételi módokban általában nem elérhető, csak kreatív felvételi módokban (blende előválasztás, záridő előválasztás, kreatív program automata). Manuális beállításnál az expozíció korrekciót  egy fényértéknyi növeléssel (túlexponálással), a záridő vagy a blende változtatásával lehet elérni, ami a keresőben vagy monitoron levő fényérték skálán látható.
Ha kevesebb a havas képelem, akkor plusz 2/3 expozíció korrekció is elegendő, ha szinte minden havas, esetleg a nap is süt, akkor plusz 1 1/3 korrekció szükséges. 

Ha valakinek még kérdése lenne, szívesen megválaszolom (ha tudom :-). 

Ha netán estefelé, a "kék órában" akartok fényképezni, akkor
legalább minusz egy
fényértéknyi expozicíó korrekció szükséges. Hála a digitális fényképezőgépeknek a felvétel azonnal visszanézhető, így a képelemekhez legjobban alkalmazkodó, leghangulatossabb, ízléseteknek leginkább megfelelő esti felvételek készíthetők. Célszerű állványt, kioldózsínort, vagy önkioldót használni. A nagyobb mélységélesség elérése érdekében 8-as vagy 11-es blende szükséges. A gépeteket ISO 100 vagy ISO 200-ra állítsátok és használjatok rekesz(blende) előválasztásos automata felvételi módot. A legegyszerűbb a manuális üzemmód, ugyanis ekkor könnyedén megoldható az expozíció korrekció egy vagy több fényértéknyi alulexponálással. Állvány a valószínűsíthető lassú záridők (pl. 1/2 - 1/30 sec) miatt szükséges. 
A "kék óra" az a napszak, amikor már felkapcsolták a közvilágítási lámpákat, de az ég még nem korom fekete.

Mindenkinek kellemes és eredményes fotózást kívánok.

Jövő héten, 7.-én szerdán találkozunk a Berzsenyi 11-ben, ahol a szép téli fotóitokat is megnézhetjük.

Aki még nem fizette be a 2018. évi változatlanul 2.000,- Ft-os tagdíjat szíveskedjen megtenni. Ez különösen érvényes azokra akik a márciusi kiállításra küldtek be képeket.

Üdvözlettel :
FTamas

2024. április 24. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30