Február

2021. február 05. 11:06:27    
Kedves Klubtársak!

A COVID-19 miatt klubösszejöveteleinket zárt térben továbbra is prolongálni kényszerülünk.Mivel klubunk programjai között szerepelt és szerepel a fotótechnikai ismeretek továbbadása is, ezért gondolatébresztőnek néhány mondat a fotózás alapjairól, az expozícióról :Az általunk elvárt minőségű kép létrehozásához szükséges fénymennyiségnek  gépünk képérzékelőjére juttatását expozíciónak nevezzük. A szükséges fény mennyiségét meghatározza a beállított ISO érzékenység a rekesznyílás és a záridő. A lefényképezendő témák némelyikének árnyalat terjedelme, vagyis a legsötétebb és legvilágosabb képrészek egymáshoz való világossági viszonya, (kontraszt, latitűd) jóval nagyobb lehet, mint gépünk képérzékelőjének árnyalat átfogási képessége. Ezért is fontos a számunkra megfelelő expozíció megválasztása.


Amennyiben alulexponálás miatt kevesebb fény éri a képérzékelőt, akkor a sötét képrészek egy része „bebukik”, részlet nélküli fekete lesz, míg túlexponálás  esetén a fehérek egy része „beég”, részletet nem tartalmazó homogén fehér lesz.A digitális gépek képérzékelője adott érzékenységgel, ált. ISO100 vagy ISO 200 rendelkezik. Az ISO 200 az ISO 100-hoz képest kétszeres, az ISO1600 tizenhatszoros érzékenységet jelöl az ISO 100-hoz viszonyítva,  amit a képjel digitális erősítésével érnek el. A probléma az, hogy közben a képzaj is növekszik.A rekesznyílás, vagy másképpen blende (jelölése f  betűvel) szabványos (egész) értékei : 1,4; 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22. Az egymást követő rekesz értékek (pl. 4-ről 5,6-ra szűkítés) az előzőhöz képest fele annyi fényt engednek a képérzékelőre, a blende nyitása (pl. 5,6-ról 4-re) kétszerezi a gépbe jutó fény mennyiségét.A záridő (zársebesség) szabványos (egész) értékei : 1, ½, ¼, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000 szekundum,  a másodperc tört részeit jelentik, a gépeken ált. 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 jelölik. Erre a skálára is áll, hogy az egymást követő értékek (pl. 1/60-ról 1/125) a gépbe jutó fénymennyiséget felezik illetve (pl. 1/125-ről 1/60-ra) kétszerezik.  A felező, kétszerező skálaosztások miatt az f4/125 blende/záridő párosítás ugyanannyi fényt enged a képérzékelőre, mint az f5,6/60, illetve f2,8/250 .


Megjegyzem, a digitális gépeken köztes értékeket is be lehet állítani.Mivel a lefényképezendő témák megvilágítási (fényviszonyai) értékei, kontrasztjai a legkülönbözőbbek lehetnek (nappal, este, szabadban, havas táj, belső terek, stb) ezért a megfelelő expozíciós értékek megválasztásához fénymérésre van szükség. Ezt már viszonylag pontosan végzik a digitális gépek.


Fénymérés esetén beszélhetünk beeső fény (a témát megvilágító) és visszavert fény (a témáról visszaverődő) fény méréséről. Az előbbit fénymérésnek az utóbbit tárgymérésnek is nevezik. A fényképezőgépekbe épített fénymérők a visszavert fényt (tárgymérés) mérik.A fénymérés célja, hogy az adott témához és a beállított ISO érzékenységhez tartozó optimális expozíció blende/záridő párosításait meghatározza. Gyakorlati tapasztalatok alapján megállapították, hogy egy "átlagos", leggyakrabban előforduló téma a fény 18%-át veri vissza.  A fénymérők beállításuknál fogva feltételezik, hogy a téma a ráeső fény 18%-át tükrözi vissza, és ehhez mutatják a helyes expozíciós értékeket.   A 18%- os fényvisszaverési mérték megfelel egy középszürke felület fényvisszaverő képességének.


Emiatt a fényképezőgépünkbe épített fénymérő adatait a középszürke tónusú témáktól nagyban eltérők esetében expozíció korrekció segítségével módosítanunk kell. Ilyen témák pl. az este és a havas táj. Az első esetben -1, -2 értékkel, a havas táj esetében +1, + 2 értékkel módosítanunk szükséges az expozíciót.


A korszerű fényképezőgépek több fénymérési lehetőséget (kiértékelő, mátrix, középre súlyozott, részleges, spot) biztosítanak, melyek bizonyos fényviszonyok esetében előnyt jelenthetnek.  


Az optimális expozíció megválasztásakor kevés „beégett” részlet nélküli fehér, illetve minimális „bebukott” részlet nélküli fekete képfelület lesz.


Az expozíciós értékek megválasztását tovább bonyolítja a készítendő kép témája (pl. gyors mozgású sportesemények fotózása, nagy mélységélesség elérésének szándéka, nagy árnyalatterjedelmű képek készítése stb.) és a fotóval kapcsolatos céljaink.


Szerencsére a digitális fotómasinák a számunkra ideális expozíció megválasztásához és kontrolljához több lehetőséget is kínálnak (pl. kép visszanézési lehetőség, túlexpozíció jelzése, hisztogram.)További fotótechnikai kérdésekben is készséggel állok/állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Mindenkinek jó fotózást kívánva, üdvözlettel:  
FTamás (30/385-8567

VTV Hír - 3FK Online

2021. január 15. 13:08:53    

A Körmendi Városi Televízó tudosítása év végi online kiállításunkról megetkinthető a YouTube csatornánkon, illetve a képre kattintva. Köszönjük Németh Zsolt!


Januári klubfoglalkozás helyett

2021. január 15. 11:05:33    
Kedves Klubtársak!

Sajnos a  járványügyi előírások miatt még mindig kerülnünk kell a csoportos összejöveteleket. Így marad az egyéni fotózás, az egyéni on-line, virtuális fotós  ismeretszerzés.


Hogy mitől jó egy fotó? – mindenki  előtt ismert – a jól megválasztott  fotótechnikától, a jó kompozíciótól és a tartalomtól, mondanivalótól.   Ha bármelyik hiányzik, a fotó hatása is csökken.


A helyes expozíció, a korszerű fotótechnika - sokak szerint - csak pénz kérdése, hiszen a mai digitális fényképezőgépek „mindent” tudnak, nekünk csak a gombot kell nyomni. Sajnos ez nem teljesen így van. Ugyanis az AI ( mesterséges intelligenciával) támogatott expozícióvezérlésű fényképezőgépek legfeljebb megpróbálják eltalálni, mit is akarunk fényképezni, de tudni, nem tudják. Igazából nekünk kell az általunk elképzelt fotó megalkotásához megfelelő expozíciós értékeket, fényviszonyokat kiválasztanunk, vagy létrehoznunk. És ez még csak a technika. Az elképzelt „jó” képhez a helyes képkivágás  (jó kompozíció) megválasztása is szükséges, amibe az AI alig tud beleszólni.  Az intellektuális, emocionális (mondanivaló), tartalom megválasztásába pedig szinte egyáltalában nem.


A fotótechnikai ismeretek megszerzése viszonylag könnyű és viszonylag gyorsan elsajátítható, de igényli a fotós alapfogalmak (fénymérési módok, expozícióvezérlési lehetőségek, objektívek tulajdonságai, vaku vezérlés, színhőmérséklet stb.) ismereteit. E nélkül a gépünk mellé kapott terjedelmes felhasználói kézikönyv értelmezése is gondot okozhat.


A fotós  alapfogalmak megismertetése, értelmezése klubunk programjainak részét képezi.  Szerencsére a virtuális térben is bőségesen találunk fotós ismereteket közvetítő web oldalakat, YouTube csatornákat.  


Az egyre elterjedtebb virtuális fotókiállítások, kiállító termek blog oldalai és egyéni fotótárlatok képeinek megtekintése, elemzése is segítheti kompozíciós készségünk, vizuális kultúránk fejlődését.


Néhányat megemlítve :

kassakmauzeum.hu,   pim.hu (Petőfi Irodalmi Múzeum),   capacenter.hu,   blog.capacenter.hu,  maimano.hu,  maimanohaz.blog.hu,  fotovonal.hudekanistvan.huszigetbecse.hufortepan.hufotomuzeum.hu (Magyar Fotográfiai Múzeum)


A YouTube –on Dékán István és Budai Petur oldalait, fotós ismeretterjesztő videóit ajánlom figyelmetekbe.

Kérdéseiteket, véleményeteket és főleg fotóitokat kíváncsian várva, üdvözlettel:
FTamás

Bedőcs Gyula nyertes pályázata

2021. január 04. 18:21:44    
A Körmendi Kulturális Központ álatal kiírt Téli fotópályázat nyertese Bedőcs Gyula. Gratulálunk!

 

2020-as évzáró online kiállításunk

2020. december 31. 11:50:03    

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Vendégeink!


Örömmel és tisztelettel üdvözöljük a 3FK 2020 virtuális kiállítás látogatóit. Fotóklubunk  tagjai immáron kilencedik alkalommal mutatják be fotóikat az érdeklődő nagyközönségnek. Az idei  kiállításunk a Covid-19 járvány miatt a virtuális térbe szorult  és így  nélkülözni volt kénytelen a személyes találkozást a tárlatlátogatáson.  A kiállított képek esztétikai tartalma  – reményeink szerint részben, egészben  -  kárpótolni fogja Önöket a személyes megjelenés hiányán. 

Az utazási korlátozások, a csoportos rendezvények, kulturális programok számának csökkenése tagjaink fotós alkotó tevékenységét is befolyásolta, ami alig érzékelhető Benkő Bea, Bedőcs Gyula, Dr Yi Xiao Bai Izabel, Fekete Tamás, Gazsi Margaréta, Jámbori Tamás, Jene Sándor, Pál János, Károlyi Barnabás, Kondás Rebeka, Klemencsics Sándor, Vörös Péter kiállító fotósaink alkotásain.

Élményt adó (virtuális) tárlatlátogatást kívánunk. Ha tetszettek a képek kérjük nyomjanak egy lájkot a facebookon is, illetve a kiállítás linkjét osszák meg barátaikkal, ismerőseikkel. 

A 3FK Fotóklub Körmend tagjai köszönik megtisztelő érdeklődésüket!


Adventi hangulatban

2020. december 10. 22:53:40    

December 4-én találkozott kis csapatunk a Fő téren közös fotózási céllal. Izabell, Rebeka, Jani és a két Tamás galériája a képre kattintva nyílik.

Rólunk a Körmendi Híradóban

2020. december 10. 11:10:22    

Siker

2020. december 05. 11:27:27    

Újabb 3FK Fotóklub siker! - Jámbori Tamás klubvezetőtársunk és Jene Sándor kiváló fotográfusunk a nemzetközi és hazai fotóművészeti kiállításokon való eredményes szereplésükért a FIAP kivállósága     (Excellence FIAP) nemzetközi fotóművészeti diplomát vehették át. Mindkettőjüknek gratulálunk és további eredményes  fotóművészeti tevékenységet kívánunk.


Fekete Tamás klubvezető

EFIAP fotóművész

FIAP elismerések

2020. december 05. 11:09:28    

Legalább 250 képelfogadás megszerzése 50 különböző alkotásra a FIAP által támogatott nemzetközi szalonokon digitális vagy papírképes formában, melyek között díjazott munkák is szerepelnek. Sikeres szereplés legalább 30 nemzetközi szalonon, 20 különböző országban. Legalább egy év az AFIAP ( FIAP művésze minősítése megszerzése óta). Ezeket a követelményeket kell teljesíteni a FEDERATION INTERNATIONALE DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE vagyis a FIAP Kiváló művésze minősítése címhez, melyet klubtagjaink közül Jámbori Tamás és Jene Sándor teljesített idén. A járványhelyzet miatt diplomájukat postai úton kaphatták meg most. 

Ezzel fotóklubunk Fekete Tamás (2018) mellett újabb két EFIAP címmel büszkélkedhet. Gratulálunk! 


Fekete Tamás Perlensis sikere

2020. december 05. 11:01:51    

A hazai  Perlensis Szalonon Fekete Tamásnak három fotóját fogadták el, melyek közül a "Santorini előtt" című Perlensis diploma elismerésben részesült. ("Akt kendővel" és Homályos tükör címűek a fekete-fehér, a "Santorini előtt" az utazás kategóriában szerepelt. Gratulálunk!2021. március 1. hétfő
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31